În discursul său, recent, de la Strasbourg, ținut în fața APCE, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, deși a punctat în mare parte, corect și relevant problemele și prioritățile RM, totuși, la final a făcut referire, repetat, în două paragrafe consecutive – ultimele ale discursului – la două noțiuni perimate și periculoase: “moldovenii ca popor” și “moldovenii ca națiune”

președinte.md/rom/discursuri/mesajul-președintelui-republicii-moldova-maia-sandu-în-plenară-apce-moldovenii-se-unesc-pregătiți-să-și-reconstruiască-țară

Aceste sintagme sunt de sorginte sovietică, ce alimentează teoria stalinistă a moldovenismului primitiv, care a reprezentat principala armă folosită în scopul deznaționalizării noastre după ocupațiile 1812 și 1940, până 1989, și în scopul dezbinării noastre, din 1989, până în prezent.

Moldovenii din RM și din Sudul Basarabiei, la fel că bucovinenii din Bucovina, toți suntem parte a poporului și a națiunii române, la fel ca moldovenii de la Iași și Vaslui, Galați și Botoșani, la fel ca muntenii din Prahova sau Dâmbovița, ca Oltenii de la Târgu Jiu, ardelenii de la Brașov, Sibiu, Arad, Timișoara, Cluj-Napoca sau Albă-Iulia, la fel ca maramureșenii din Baia-Mare și Sighetul-Marmației.

Faptul că, deși suntem unul și același popor, am ajuns să trăim în două, trei dau chiar mai multe state diferite, este consecința înțelegerii criminale dintre Stalin și Hitler – pactul Molotov – Ribbentrop, pe baza căruia Rusia sovietică a trecut Nistrul cu tancurile și a ocupat Basarabia și Bucovina.

Or, este știut, că un popor care nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor. Cei care nu cunosc istoria – riscă să o repete.

Dincolo de eforturile depuse de noi toți, cu ajutorul partenerilor europeni și a României, în primul rând, pentru a mișca RM în direcția Vest, MPU afirmă în continuare că anume Unirea cu România este soluția rezolvării problemelor acumulate. Chiar și în cazul acceptării RM de către UE, că membru, Unirea cu România urmează a fi făcută și în cadrul UE.

Din aceste motive, solicităm președintei, Maia Sandu, și colegilor pro-europeni, să se abțină pe viitor să folosească asemenea teze și sintagme, pentru a nu prejudicia și pentru a nu aduce atingere idealului național, visului de aur, de milenii, al tuturor românilor — Unirea!

Chișinău, 25 aprilie 2021

/munteanu.md/

Lasă un răspuns