Newsmaker.md : Imunitatea parlamentară îl va salva pe Șor de închisoare? Explică experții

0
190

Imunitatea parlamentară nu-l va salva pe Șor de închisoare

Partidul „Șor” se pregătește activ de alegerile parlamentare, inclusiv în străinătate, organizând acolo acțiuni electorale pentru diaspora moldovenească. Acest lucru a provocat o întrebare firească în societatea civilă: dacă șeful partidului, Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul despre furtul miliardului, ar ajunge în parlament, ar putea evita pedeapsa? NM a discutat cu câțiva experți și a aflat dacă imunitatea parlamentară îl va salva pe Șor de închisoare.

Analistul politic Igor Boțan a menționat că Șor poate participa la alegerile parlamentare, chiar dacă instanța primară l-a declarat vinovat, întrucât această sentință nu este definitivă. Potrivit analistului, Șor ar putea ajunge în parlament și ar putea îndeplini atribuțiile de deputat până în momentul când în dosarul său va fi luată o decizie finală.

În același timp, în opinia lui Boțan, imunitatea parlamentară nu-l va salva pe Șor de închisoare, dacă Curtea Supremă de Justiție va reunoaște legitimă decizia instanței primare: „Cred că acest lucru este evident. Însă, posibil, pentru aceasta, vor fi necesare proceduri parlamentare suplimentare”.

Avocatul Vitalie Nagacevschi consideră că Șor ar putea fi închis și fără proceduri parlamentare suplimentare.

„Imunitatea parlamentară nu funcționează dacă persoana a comis o crimă până a fi obținut această imunitate. De aceea nu vor fi probleme în ce privește aplicarea sancțiunilor față de el”, este sigur Nagacevschi.

mai mult la :  newsmaker.md

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns