Cotidianul.md | INTERVIU// Dan Dungaciu: După alegerile din februarie, Moldova ar putea dispărea prin federalizare

0
172

Plahotniuc și Dodon pregătesc un proiect de federalizare plămădit la Moscova

Există tot mai multe semnale că Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon pregătesc un proiect de federalizare plămădit la Moscova, acesta urmând a fi pus în aplicare în urma alegerilor din 24 februarie, în cazul în care opoziția pro-europeană nu va câștiga alegerile. Care mai sunt mizele scrutinului parlamentar de peste trei luni, ce șanse are blocul „ACUM” în fața binomului Plahotniuc-Dodon și ce ar sta în spatele așa-zisei convenții euro-unioniste, ne spune analistul politic Dan Dungaciu. 

Cotidianul: Domnule Dungaciu, nu am mai vorbit de ceva vreme, iar evenimentele de la Chișinău se precipită. Sunt multe de discutat, să începem cu o chestiune pe care ați anunțat-o recent, respectiv planul de federalizare al R. Moldova. Despre acest plan a vorbit recent la Chișinău și unul dintre liderii Blocului ACUM, Andrei Năstase.

Federalizarea, sau cum îi spun rușii acum „statutul special”, este fundalul pe care trebuie să așezăm toate evenimentele sau jocurile de putere de la Chișinău, toate cârdășiile, alianțele aparent contra-naturii, cum ar fi Binomul Plahotniuc Dodon, cedările, refuzul limbii române, anularea integrării europene și ideea de „pro-Moldova” și, nu în ultimul rând, tăcerea guvernului față de inițiativa lui Igor Dodon. Premierul, Ministerul de Externe, Biroul pentru reintegrare, Parlamentul – toate aceste instituții tac în legătură cu acest subiect, nu se îngrijorează, nu pun întrebări, nu au neliniști… Deci, sau documentul nu există, e o invenție, și cineva trebuie să spună asta explicit, sau totul este de fapt un joc rusesc la care au consimțit, fie și prin tăcere, instituțiile de la Chișinău. Iar Igor Dodon este doar emisarul, cel care trimite plicul. Cum se poate să ignori așa ceva? Cum să te faci că nu vezi? Unde sunt instituțiile republicii „independente și suverane”?

mai mult la  :  cotidianul.md

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns