O parte din televiziunile și posturile de radio din Republica Moldova rămân controlate de politicieni, candidați la alegerile parlamentare ce se vor desfășura în februarie. O confirmă declarațiile de avere pe care aceștia le-au prezentat Comisiei Electorale Centrale la înregistrarea în cursa electorală pe circumscripția națională. Media Azi a analizat declarațiile proprietarilor și administratorilor instituțiilor media care, oficial, se află în „buzunarul” politicienilor. Niciunul dintre ei nu a indicat în documente că ar fi obținut dividende din afacerile pe care le au în mass-media.

PD

Vladimir Plahotniuc, liderul PD, primul candidat în lista formațiunii sale, deține în continuare cele mai multe instituții mass-media, prin intermediul companiilor General Media Group Corp. și General Radio Group INC, unde are o cotă-parte de 100%. General Media Group Corp. are licențe de emisie pentru posturile de televiziune Prime TV și Publika TV, iar General Radio Group INC pentru posturile de radio Muz FM și Publika FM. Potrivit declarației de avere a politicianului, prima are o valoare de cumpărare de 42 de milioane de lei, iar cea de-a doua de cinci milioane de lei. Președintele PD nu a indicat în declarație dividende din afacerile în domeniul mass-media.

Vladimir Plahotniuc a fondat aceste firme în 2015, când a trecut pe General Media Group Corp. patru televiziuni: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. Posturile de radio – Muz FM, Publika FM și Maestro FM – au trecut în proprietatea General Radio Group INC. Până atunci, cele șapte instituții erau gestionate de firme off-shore. El a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Audiovizualului, care obligau radiodifuzorii privaţi să declare cine sunt adevăraţii proprietari ai posturilor. În 2017, candidatul democrat a cedat două posturi de televiziune din cadrul holdingului media pe care îl deţine. Canal 2 şi Canal 3 au trecut din proprietatea General Media Group Corp. în posesia companiei Telestar Media, fondată de jurnalistul Oleg Cristal. Maestro FM este acum gestionat de Media Content Distribution SRL, firmă fondată în 2016 de Lilian Buștiuc. Deși au proprietari diferiți, adresa tuturor acestor instituții este în continuare strada Ghioceilor 1, din sectorul Buiucani al Capitalei.

mai mult la : media-azi.md

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns