Adevarul.md : În ce limbă se desfăşoară şedinţa comună de guvern România – Republica Moldova?

0
105
În ce limbă se desfăşoară şedinţa comună de guvern România – Republica Moldova din 22 noiembrie 2018?… În limba română, fireşte.

(Articol în memoria maestrului Constantin Tănase, de la a cărei trecere la cele veşnice s-au împlinit, în toamna aceasta, patru ani.)
Dar, dacă aşa stau lucrurile, cum se facă că partidul care şi-a trimis guvernul la Bucureşti (Partidul Democrat al dlui Plahotniuc) pentru continuarea proiectelor finanţate de partea română a refuzat şi refuză să accepte acest fapt şi, cu cinismul regimului Voronin de tristă amintire, a preferat să lase în Constituţia R. Moldova denumirea „limbă moldovenească în grafie latină” (Art. 13), în loc să valideze decizia Curţii Constituţionale (nr. 36 din 5 decembrie 2013) şi să îi spună, limpede, clar şi cinstit – limbă română?
Am tot scris în această pagină despre refuzul autorităţilor R. Moldova al oricărei manifestări dedicate Unirii cele Mari, la care Basarabia a participat la 27 martie 2018. Dar iată că, indirect, au făcut totuşi gesturi de Centenar: la 27 de ani de la Declararea independenţei, puterea de la Chişinău, partener strategic (?) al României de azi, refuză, pe 1 noiembrie 2018, cu ostentaţie, să valideze în Parlament numele corect al limbii vorbite de majoritatea cetăţenilor de peste Prut.
Şi aici nu e vorba numai de limbă. Căci refuzul acceptării limbii române la Chişinău merge mână în mână cu refuzul acceptării aderării republici la Uniunea Europeană şi la spaţiul occidental de valori. Nu e niciun secret că, dacă citeşti cu atenţie istoria tânărului stat R. Moldova, firul roşu este evident: orice îndepărtare de România a însemnat şi înseamnă şi o îndepărtare de spaţiul euro-atlantic, şi invers. Relaţia cu Bucureştiul din perspectivă identitară este hârtia de turnesol a europenităţii spaţiului de peste Prut.

Citeste mai mult: adev.ro/pil086

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns